Bij de aanleg van het complex in de late jaren 20 speelde de waterbeheersing en het verbeteren van de bereikbaarheid van het landverkeer tussen Grave en Gelderland een belangrijke rol. De brug werd vanwege zijn rol in de Tweede Wereldoorlog beroemd, nadat de brug in september 1944 tijdens operatie Market Garden door een eenheid van de Amerikaanse 82e Luchtlandingsdivisie werd ingenomen.
In maart 2020 kreeg het Monumenten Advies Bureau opdracht van Rijkswaterstaat Zuid-Nederland voor het uitvoeren van een cultuur- en bouwhistorische verkenning van het brug-, stuw en sluiscomplex in de Maas tussen Grave en Nederasselt. Aan de hand van veldwerk, documentatie en literatuur- en bronnenonderzoek heeft het MAB een helder beeld geschetst over de huidige status van het complex en hieruit vloeiend aanbevelingen opgesteld.
Het Monumenten Advies Bureau heeft met dit onderzoek met een heldere duiding van de monumentale kwaliteiten een zinvolle bijdrage weten te leveren aan de fasegewijze planvorming en toekomstvisie voor het complex. Het Monumenten Advies Bureau heeft voor RWS al veel bouwhistorische onderzoeken van zogenaamde kunstwerken (bruggen, sluizen etc.) uitgevoerd.
Voorbeelden hiervan zijn de Van Brienenoordbrug, de Merwedebrug, het Prins Clausplein, de sluiscomplexen bij Weurt en Heumen en de Schellingwouderbrug.
Met liefde voor het vak en oog voor detail beschikken de medewerkers van het Monumenten Advies Bureau over veel kennis en ervaring op het gebied van o.a. erfgoed waardenkaarten, inventarisatie en redengevende beschrijvingen, bouw- en cultuurhistorisch onderzoek en restauratie.
Neem gerust contact op voor meer informatie of maak een geheel vrijblijvende afspraak. We praten met alle plezier over wat we doen en helpen je graag verder.