illustratie

Baerkenhuizen in Doesburg 

In december 2019 kreeg het Monumenten Advies Bureau opdracht voor het uitvoeren van een bouwhistorische verkenning van het monumentale huiscomplex Baerkenhuizen aan de Koepoortstraat 29-31 in Doesburg, ter voorbereiding op uit te werken (restauratie)plannen.

In de rapportage wordt eerst een schets gegeven van de ontwikkeling van Doesburg waarna de ontwikkelingsgeschiedenis van het complex zelf wordt behandeld, vooral bezien vanuit het gebouw. Hierna volgt een beschrijving van in- en exterieur (in woord en beeld) en de monumentale waardestelling. Deze getrapte waardestelling is achter in het rapport ook in kleuren weergegeven op de in de bijlagen opgenomen tekeningen, conform de Richtlijnen voor Bouwhistorisch Onderzoek (versie 2009).
Op de planning stond ook een dendrochronologisch onderzoek (jaarringenonderzoek) van vloerbalken en onderdelen van de kap om te kijken of de bouwdelen nauwkeuriger kunnen worden gedateerd. Zowel het veldwerk (nemen van boormonsters) als de uitwerking van het onderzoek van de monsters in het laboratorium van Pressler GmbH in Gersten, Duitsland, heeft vanwege de Coronacrisis veel vertraging opgelopen, maar in juli zijn de gegevens ter beschikking gekomen.

In samenhang met het eerder in januari aangeleverde bouwhistorische rapport levert dit onderzoek van de houtconstructies waardevolle nadere informatie met betrekking tot de boeiende bouwgeschiedenis van dit iconische monument.

Selectie gerelateerde projecten

Maak een afspraak of bel ons op

Met liefde voor het vak en oog voor detail beschikken de medewerkers van het Monumenten Advies Bureau over veel kennis en ervaring op het gebied van o.a. erfgoed waardenkaarten, inventarisatie en redengevende beschrijvingen, bouw- en cultuurhistorisch onderzoek en restauratie.


Neem gerust contact op voor meer informatie of maak een geheel vrijblijvende afspraak. We praten met alle plezier over wat we doen en helpen je graag verder.

Monumenten Advies Bureau
Bredestraat 1
6542 SN Nijmegen
Telefoon 024 - 378 67 42
E-mail info@monumentenadviesbureau.nl


(C) Monumentenadviesbureau| Privacyverklaring Actilus Webdesign